De zwemles en lesmethode

Plezier
Tijdens de zwemles staan plezier en kwaliteit van de gegeven zwemles door de instructeurs voorop. Jonge kinderen leren vooral door te doen en zelf te ervaren. Daarom worden oefeningen aangeboden in leuke en actieve speelse vormen. Bij het aanbod van de oefeningen staat respect voor het kind centraal, het kind zal nooit gedwongen worden om zijn eigen grens over te gaan. De instructeurs zullen het kind wel uitdagen, nieuwsgierig maken en aanmoedigen. 


Veiligheid - Polsbandjes
Alle kinderen in de zwemles dragen een polsbandje. Dit bandje heeft de kleur van de groep waarin hij/zij zwemt zodat alle instructeurs weten in welk groepje hij/zij hoort te zwemmen. Dit doen wij vanuit veiligheid. Zo weten wij dat een kind met een donkergroen bandje nog in het ondiepe bad hoort te zwemmen en dus nog niet thuishoort in het diepe wedstrijdbad.
Het is dan ook noodzakelijk dat alle kinderen dit bandje dragen tijdens de zwemles. Is het bandje vergeten in de tas? Dan moet deze alsnog uit de tas worden gehaald. Heeft u meerdere kinderen zwemmen in verschillende badjes? Zorgt u er dan voor dat ieder kind de juiste kleur om doet. 


Zonder kurkjes/drijfmiddelen

Wij zijn van mening dat een kind snel aan iets went, zo ook aan kurken. Een kind wordt uitermate goed gedragen door kurken, maar leert niet ervaren hoe het is zonder die kurken. Ook in het dagelijkse leven heeft het deze niet om. En laten wij eerlijk zijn, hoe vaak gebeurt het niet dat een kind ongewenst in het water terecht komt.

Door een kind vanaf het begin te wennen om zich zonder kurken door het water voort te bewegen, leert het om zichzelf prettig en veilig in het water te voelen. Tevens weet het kind wat het moet doen als het (on)verwachts in het water valt en is zo redelijk zelfredzaam.

 

 

Snelle zelfredzaamheid

Naast plezier streven wij ook naar een snelle zelfredzaamheid. Hierdoor zorgen wij ervoor dat kinderen zich kunnen redden als ze (on)verwachts, zonder een diploma op zak, in het water vallen. Doordat wij vrij snel naar een dieper bad gaan (1.30m) leren de kinderen te zwemmen zonder de vertrouwde grond onder hun voeten. Uiteraard staat hier de veiligheid voorop.


Met kleding zwemmen
Iedere eerste les van de maand dragen de kinderen tijdens de zwemles extra kleding over hun badkleding. Zo ervaren kinderen hoe het is om te zwemmen met zware kleding aan. Uiteraard is dit aangepast op het niveau van het groepje. In het ondiepe bad en het recreatiebad dragen de kinderen alleen een t-shirt. In het diepe bad dragen de kinderen een t-shirt én lange broek.
Afhankelijk van het doel van de les én het niveau van de groep wordt bepaald of de kleding de gehele les gedragen zal worden of slechts het begin van de les. Dit kan iedere maand varieren.
 

De eerste zwemles!
De weg naar het Zwem-ABC
Diplomazwemmen

Medewerkers

Terug naar boven