De weg naar het Zwem-ABC

Als uw kind 5 jaar is gaat de echte zwemles beginnen. Om het traject tot een A-diploma wat aantrekkelijker te maken hebben wij deze verdeeld is groepjes. Bij ieder groepje behoren vaardigheden welke in het groepje worden geoefend. 
 

Groep 1 Groen

Hier worden de kinderen "watergewent" gemaakt. Dit is een hele belangrijke periode. Hierin wordt de basis gelegd voor het leren zwemmen. Spelenderwijs leren de kinderen spetters te ontvangen en zich in het water te laten vallen. Kinderen leren drijven op de borst en rug, te water gaan en er uit klimmen, onder water gaan, onder water kijken en zoeken. Deze zaken zorgen ervoor dat kinderen het water leren kennen en zich er prettig in gaan voelen. Daarnaast leert het kind zich trappelend voort te bewegen. Heeft uw kind deze vaardigheden onder de knie dan mag het over naar de volgende groep en krijgt het diploma Groen.
 

Groep 2 Oranje

In deze groep worden de drijfoefeningen uitgebreid met ademhalingsbeheersing. Het speelse element blijft aanwezig maar overheerst niet meer. Hier wordt de enkelvoudige rugslag aangeleerd. Ook leert het kind al trappelend te draaien van buik naar rug en weer terug naar de buik. Indien uw kind hier aardig mee vooruit komt, met een juiste techniek, mag het over naar de volgende groep en krijgt het diploma Oranje.
 

Groep 3 Rood

In deze groep zwemmen de kinderen in dieper water (1.30m) met de veiligheid voorop. Hier worden speelse vormen in de les verwerkt. Het drijven en de beenslagen blijven veel aandacht krijgen omdat dit later in de zwemkunst nog altijd belangrijk is. Omdat de meeste kinderen hier nog niet kunnen staan, is het heel moeilijk om een langer stuk te zwemmen zonder de bodem aan te raken. De slagen worden verfijnd en aan de zelfstandigheid wordt hard getraind. Oefeningen als "onder water zwemmen" en "koprol maken" worden hier ook geoefend en zijn goede oriëntatieoefeningen. Ook de borst-en rugcrawl combinatie worden uitgebreid.  Kunnen ze dit? Dan mogen ze over naar de zeehonden en krijgen ze het diploma Rood.
 

Groep 4 Blauw

In deze groep wordt de schoolslagcombinatie aangeleerd. Dit is de moeilijkste fase en vergt dus veel tijd en oefening.    Deze groep zwemt korte (halve) banen in het diepe bad en zal oefenen totdat het hele banen kan zwemmen en volhouden. Door direct lange banen te laten gaan zwemmen, gaat de vermoeidheid snel parten spelen, waardoor de kwaliteit van de slagen vaak negatief beïnvloed wordt. Conditioneel heeft het kind nog weinig uithoudingsvermogen.     Dit moet dus rustig opgebouwd worden. Regelmatig wordt er bekeken of er kinderen bij zijn die de slagen over de gehele baan goed uitvoeren. Deze mogen door naar de laatste fase voor het A-diploma en krijgen het diploma Blauw.
 

A-diploma

Hier worden alle eisen van het A-diploma geoefend. Zo wordt er onder water door het duikscherm gezwommen en worden de borstcrawl en rugcrawl verfijnd. Ook het gekleedzwemmen wordt op A niveau geoefend. Als de kinderen alle eisen voldoende uitvoeren mogen zij afzwemmen voor het Nationale Zwemdiploma A.
 

B-diploma

Bij het B-diploma gaan we verder, waar het A-diploma is geeindigd. De kinderen worden vaardiger en vertrouwder met het water. Hier ligt het accent al meer op de oriëntatie en survival. Onder een mat door zwemmen, onder water zakken, met een kopsprong het water in duiken en het onder water zwemmen door het duikscherm wordt meer. Ook de afstand gekleedzwemmen wordt langer en in zwemkleding moeten ze het dubbele van het A diploma zwemmen. Als dit allemaal voldoende is komt het afzwemmen voor het Nationale Zwemdiploma B in zicht.
 

C-diploma

Dit is de laatste fase tot een kind zwemveilig is. Hier ligt het accent nog meer op survival en oriëntatie. Zo moeten kinderen met veel kleding onder en over een mat heen, met een koprol het water in en zichzelf drijvende houden met de HELP-Houding (om afkoeling te voorkomen). Ook de afstanden zowel gekleed als in zwemkleding worden langer. Het duikschermligt weer verder dan bij het B diploma. Als dit allemaal voldoende is mag het voor het C diploma zwemmen.   Als uw kind het C-diploma heeft behaald is hij/zij pas zwemveilig en kan het zich in ieder water boven houden.

Medewerkers

Terug naar boven