Veelgestelde vragenWij zijn van mening dat een kind snel aan iets went, zo ook aan kurken/drijfpakjes. Een kind wordt uitermate goed gedragen door zo'n kurk of pakje, maar leert niet ervaren hoe het is zonder die drijfmiddelen. Ook in het dagelijkse leven heeft het deze niet om. En laten wij eerlijk zijn, hoe vaak gebeurt het niet dat een kind ongewenst in het water terecht komt.

Door een kind vanaf het begin te wennen om zich zonder drijfmiddelen door het water voort te bewegen, leert het om zichzelf prettig en veilig in het water te voelen. Tevens weet het kind wat het moet doen als het (on)verwachts in het water valt en is zo redelijk zelfredzaam.

Dat is een lastige vraag om individueel te beantwoorden. Ieder kind ontwikkeld zich op zijn eigen manier voor het leren van een beweging. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat een kind zich ook vertrouwd moet voelen in het water, omdat angst een grote rol speelt bij verdrinkingen.
Gemiddeld, is uit landelijk onderzoek gebleken, doet een kind 52 klokuren over zijn A diploma. dat betekend voor onze situatie dat een kind er ongeveer 2 jaar over doet om een A diploma te behalen als het iedere les aanwezig is.
Dit is helaas niet mogelijk. Wij hebben ervaren dat kinderen zijn afgeleid wanneer de ouders in de zwemzaal aanwezig zijn tijdens de zwemles. Hierdoor leren zij op dit moment weinig. Gezien er tijdens de schoolvakanties geen zwemles is, benutten wij graag de resterende tijd om uw kind het zwemmen aan te leren.
Bent u benieuwd hoe het gaat met de vorderingen van uw kind? Dit kunt u vragen aan de badleiding.
Tijdens de zwemles moet uw zoon of dochter een badpak, bikini of zwembroek dragen. Ondergoed is niet toegestaan.

Iedere eerste zwemles van de maand zwemmen de kinderen met kleding aan. Wat uw kind aan moet is afhankelijk van het badje waarin hij/zij zwemt.

Kledingeisen

 

Deze methode heeft geen consequenties voor de duur van het leren zwemmen. Aanvankelijk lijkt het dat een kind later leert zwemmen. Het tegendeel is waar. Wil een kind goed leren zwemmen, dan moet het eerst "watergewend" zijn. Door spelenderwijs oefeningen te laten doen, leert een kind heel snel. Als ze "watergewend" zijn, geven zij zich veel eerder over om een slag te leren. Zij zijn niet meer bang om op hun rug te liggen en alleen maar het grote plafond te zien. Hun aandacht is dan meer gericht op de zwemslag die zij moeten maken.

Vergeleken met vriendjes die bij een zwembad les zwemmen lijkt het of uw kind er vele malen langer over doet om een diploma te behalen. Het vriendje zal in de regel twee keer per week les krijgen, terwijl uw kind maar één keer in de week naar zwemles gaat. Theoretisch zou uw kind er dus twee keer zo lang over doen. Afhankelijk van het kind is dit ook zo. Het ene kind leert sneller dan het andere kind.

Van belang is tevens dat het kind ervaart dat zwemmen leuk is en dat "dwangmatige" diploma's niet het enige doel zijn. Wij willen dat het kind zwemmen voor het leven gaat waarderen.

De bandjes hebben een twee doelen;
  1. Het helpt het de kinderen om te weten in welk bad je ze zwemmen.
  2. Het dient als veiligheid. De medewerkers kunnen daarmee snel zien of een kind uit het ondiepe deel niet in het diepe bad rond loopt.
Daarom is het belangrijk dat de kinderen altijd een bandje om hebben.
Het is natuurlijk begrijpelijk dat het niet altijd lukt om alle zwemlessen aanwezig te zijn. Als uw kind een enkele les mist, zorgt dit nog niet voor vertraging van het leerproeces. Als een kind een aantal weken niet
komt, betekent dit meestal wel dat we een deel opnieuw aan moeten leren. Zo zal het automatisch wat langer duren totdat uw kind zijn/haar diploma behaalt.
Nee, in de schoolvakanties is er geen les.
Deze uren gebruiken wij om alle docenten bij te scholen op het gebied van eigen vaardigheid, de nieuwste ontwikkelingen en veiligheid. 
Nee dat kan helaas niet. Wij willen onze medewerkers geen veiligheidsrisico laten lopen doordat ze veel contant geld bij zich hebben na de lessen.
Er zijn binnen de gemeenten diverse mogelijkheden om subsidie te krijgen voor het zwemmen voor kinderen van 5-18 jaar. U dient hiervoor een aanvraag in te dienen via een intermediair, zoals maatschappelijk werk of school. Zij kunnen u hier meer informatie over geven. Niet alle subsidie verstrekkers betalen de gehele contributie. U dient dus rekeniung te houden dat u aanvullend een bedrag per maand moet betalen via het automatisch incasso.
De subsidie verstrekker geeft een bepaald bedrag aan subsidie. Dit is voor iedere gemeente of organisatie anders. Het kan dus gebeuren dat de kosten voor het zwemmen van uw kind niet volledig betaald worden uit de subsidie. Daarom moet u dan via een automatisch incasso een extra maandelijkse bijdrage betalen.
De subsidie verstrekker geeft een bepaald bedrag aan subsidie. Dit is voor iedere gemeente of organisatie anders. Het kan dus gebeuren dat de kosten voor het zwemmen van uw kind niet volledig betaald worden uit de subsidie. Daarom moet u dan via een automatisch incasso een extra maandelijkse bijdrage betalen. Hiervoor hebben wij uw bankrekening nodig.
Dit is uiteraard onze belangrijkste opgave! Daarom zorgen wij ervoor dat onze docenten op de juiste wijze zijn opgeleid en jaarlijks veiligheidstrainingen krijgen. Ook is er in het bad een toezichthouder van de vereniging aanwezig die de algemene veiligheid in de gaten houd tijden de zwemlessen. Daarnaast werken bij met gekleurde polsbandjes. Alle kinderen in de zwemles hebben een polsbandje om in de kleur van het groepje waar zij behoren. Zo weten alle docenten te allen tijden in welk badje hij/zij hoort.
De bandjes hebben een twee doelen;
  1. Het helpt het de kinderen om te weten in welk bad je ze zwemmen.
  2. Het dient als veiligheid. De medewerkers kunnen daarmee snel zien of een kind uit het ondiepe deel niet in het diepe bad rond loopt.
Daarom is het belangrijk dat de kinderen altijd een bandje om hebben.

Medewerkers

Terug naar boven