Hoe geven wij les?

Zonder kurkjes/drijfmiddelen

Wij zijn van mening dat een kind snel aan iets went, zo ook aan kurken. Een kind wordt uitermate goed gedragen door kurken, maar leert niet ervaren hoe het is zonder die kurken. Ook in het dagelijkse leven heeft het deze niet om. En laten wij eerlijk zijn, hoe vaak gebeurt het niet dat een kind ongewenst in het water terecht komt.

Door een kind vanaf het begin te wennen om zich zonder kurken door het water voort te bewegen, leert het om zichzelf prettig en veilig in het water te voelen. Tevens weet het kind wat het moet doen als het (on)verwachts in het water valt en is zo redelijk zelfredzaam.

 

Heeft dit consequenties voor de duur tot een A-diploma?

Deze methode heeft geen consequenties voor de duur van het leren zwemmen. Aanvankelijk lijkt het dat een kind later leert zwemmen. Het tegendeel is waar. Wil een kind goed leren zwemmen, dan moet het eerst "watergewend" zijn. Door spelenderwijs oefeningen te laten doen, leert een kind heel snel. Als ze "watergewend" zijn, geven zij zich veel eerder over om een slag te leren. Zij zijn niet meer bang om op hun rug te liggen en alleen maar het grote plafond te zien. Hun aandacht is dan meer gericht op de zwemslag die zij moeten maken.

Vergeleken met vriendjes die bij een zwembad les zwemmen lijkt het of uw kind er vele malen langer over doet om een diploma te behalen. Het vriendje zal in de regel twee keer per week les krijgen, terwijl uw kind maar één keer in de week naar zwemles gaat. Theoretisch zou uw kind er dus twee keer zo lang over doen. Afhankelijk van het kind is dit ook zo.    Het ene kind leert sneller dan het andere kind.

Van belang is tevens dat het kind ervaart dat zwemmen leuk is en dat "dwangmatige" diploma's niet het enige doel zijn.    Wij willen dat het kind zwemmen voor het leven gaat waarderen.

  

Snelle zelfredzaamheid

Naast het plezier streven wij ook naar een snelle zelfredzaamheid. Hierdoor zorgen wij ervoor dat kinderen zich kunnen redden als ze (on)verwachts, zonder een diploma op zak, in het water vallen. Doordat wij vrij snel naar een dieper bad gaan (1.30m) leren de kinderen te zwemmen zonder de vertrouwde grond onder hun voeten. Uiteraard staat hier de veiligheid voorop.

   
© Zv LAC Rotterdam